titian hidup ini: selamat menyambut bulan ramadhan 2011

andai kau kenali dunia ini.. pasti kau kenali penciptaNya..
andai kau faham suara hati ini.. pasti kau takkan sakiti hati ku lagi..

kawan2 saya

selamat menyambut bulan ramadhan 2011

assalamualaikum...

just a short update.. 
special wishes to all my family, frend, enemy (ad ke?) , n sape2 yg kenal diri ini :)..
yea.. seperti yg ditunggu2, esok kita semua umat Islam akan menjalani ibadah puasa :) dan pg ney kita akn bersahur yea para pembaca :P ...bestnye kalo dapat berpuasa ngan family kn? tp syg sbg student yg belaja jauh di kg, kita hny dpt berpuasa ngan kwn2 tersayang.. agak cdey la.. sobs2 :,( ape2 pun, yg penting kte x keseorangan ... kawan2 sentiasa berada bersama susah senang .. hehe.. (ape ak melalut ney) okep! 

masa sgt pantas berlalu kn sekarang?? tgk aje skrg, zah rasa baru je bulan januari tp tbe2 da msuk bulan julai pun or RAMADHAN .. pas tu da sambut AIDILFITRI... now ialah ramadhan yg ke 20 utk diri ini :) zah harap Ramadhan thun ney adlh ramadhan yg lebih baik dr sebelumnya.. begitu jugak ngan korg key ;) .... soo zah nk ucapkan selamat berpuasa dan pastikan kita sama2 berjaya harungi bulan yg mulia ini dgn baik supaya setiap amalan yg dilakukan diterima olehNya ... salah satu kelebihan bulan ramadhan :) renungkan...
Bersabda Nabi (s.a.w) : Bahawa syurga berlenggang-lenggang ia dan berhias dari setahun ke setahun kerana masuknya bulan Ramadan. Pada awal malam bulan Ramadan bertiup angin di bawah Arasy bergeraklah daun kayu lemah-longlainya di dalam syurga. Terdengarlah desiran daun-daun kayu, hembusan sang bayu syurga yang teramat indahnya.Seni rentak lagunya menawan seluruh perasaan nurani. Maka berhiaslah bidadari sekaliannya lalu berdirilah di atas puncak mercu syurga itu. Lantas bersuaralah bidadari : Adakah orang yang hendak meminang kami kepada Allah, kata bidadari pula: Apakah malam ini namanya? jawab Malek Ridwan (malaikat), Hai bidadari yang cantik manis, inilah malam awal Ramadhan, Lalu Allah berfirman: Hai Ramadan bukalah pintu syurga Bab AlJanan untuk orang-orang yang berpuasa daripada umat Muhammad (s.a.w). Hai Malek Ridwan tutuplah pintu neraka Al-Jahim daripada umat Muhammad (s.a.w), hai Jibrail belenggukan syaitan, lontarkannya ke dalam lautan supaya tidak membinasakan umat Muhammad akan puasanya. Maka berfirman Allah pada tiap-tiap malam Ramadan tiga kali : Adakah orang yang meminta ampun? Akan Aku ampunkan!p/s : sape2 tolong kejot ak bangun sahur..


ngeee

No comments :