titian hidup ini: kisah cintA

andai kau kenali dunia ini.. pasti kau kenali penciptaNya..
andai kau faham suara hati ini.. pasti kau takkan sakiti hati ku lagi..

kawan2 saya

kisah cintA

Alkisah di sebuah pulau kecil.. 

Di sini tinggallah berbagai benda abstrak..ada CINTA, KEKAYAAN, KECANTIKAN, KESEDIHAN, KEGEMBIRAAN dan sebagainya..Mereka hidup dgn baik dan saling melengkapi..namun pd suatu hari badai menghempas pulau itu dan akan menggelamkannya. Semua penghuni berusaha menyelamatkan diri. 

CINTA kerisauan kerana tidak tahu berenang. CINTA berdiri ditepi pantai utk mendpt pertolongan. CINTA ternampak KEKAYAAN sedg mengayuh perahu..CINTA melaung KEKAYAAN utk menumpang. “Maaf, perahuku telah penuh dgn harta bendaku”..kata KEKAYAAN… 

CINTA merasa sedih…kemudian.. 

CINTA terlihat KEGEMBIRAAN yg sedang berperahu laju. CINTA melaung kpd KEGEMBIRAAN ..namun KEGEMBIRAAN tidak mendengar kerana terlalu gembira dgn perahunya..CINTA kesedihan lagi.. 

Dalam mencari pertolongan, berlalu KESEDIHAN dgn perahunya.CINTA meminta utk membawanya bersama, “Maaf CINTA, aku sedang bersedih dan ingin bersendirian”..kata KESEDIHAN dan terus berlalu.. 

CINTA sedih dan putus asa..air semakin naik dan akan menenggelamkannya.
Lalu CINTA berdoa kpd Tuhan, agar dirinya dipermudahkan masalahnya… Tiba2 CINTA terdengar namanya dipanggil.”Mari cepat naik ke perahuku”..kata seorang tua yg berjanggut pjg sedg mengayuh perahunya yg laju. CINTA pun terus naik dan diselamatkan ke sebuah pulau lain. Org tua pun menurunkan CINTA ..
Terlupa disaat itu utk bertanya siapa kah org tua berjanggut yg baik hati kerana sudi menyelamatkannya..Lalu CINTA bertanya kpd seorg penduduk tua di pulau itu..Mereka menjawab itulah WAKTU.. 

CINTA hairan kenapa WAKTU sanggup menyelamatkannya sedangkan teman2nya yg lain enggan menolongnya..
“SEBAB”..”hanya WAKTU lah yg tahu betapa bernilainya harga sebuah CINTA itu…

CINTA sesuatu yg unik utk ditafsir,,Hanya diri sendiri yg tahu..CINTA bukan hanya sekadar melafazkan “Aku Cinta Pd Mu”..CINTA tak semestinya bersatu..Menyintai tak bererti memiliki..CINTA perlukan pengorbanan..CINTA perlukan persefahaman..CINTA perlukan kekuatan..kerana CINTA itu penuh dugaan....” 

No comments :